NFC Data analyse

Tips voor effectieve NFC marketing

Onze drie principes voor NFC marketing zijn: hou het simpel, hou het fris en hou het leuk. De hedendaagse consument wacht niet. Onze mailingen, producten en verpakkingen voorzien van een NFC chip brengen ze naar jouw relevante content in een fractie van een seconde. De geoptimaliseerde content voor een smartphone, simpele navigatie en relevante informatie die we hier voor maken en selecteren zijn een must. We maken natuurlijk ook gebruik van het verrassingselement: consumenten vinden het fantastisch om onverwachte wow-ervaringen te krijgen. Wij gebruiken een uniek aspect van jouw organisatie en spelen hier op in zodat iedere NFC tap een ervaring op zich wordt. We gebruiken een inspirerende quote, video, een recept of een grap om statische content tot leven te wekken. Deze content en landingspagina’s moeten fris en actueel blijven; zo blijven je klanten terugkomen en zullen ze de NFC technologie omarmen om opnieuw verbinding te maken met jou en jouw bedrijf. Daarnaast: hoe leuker de ervaring is, hoe groter de kans dat ze opnieuw gebruik gaan maken van je producten en hoe groter de kans dat ze hun ervaringen met jouw organisatie op hun sociale netwerken zullen delen.

Tips voor een succesvolle NFC campagne

  1. Start een interdisciplinair campagne team. Een NFC campagne kan vanuit alle lagen zijn betekenis hebben: van productie (het toevoegen van NFC-chips in jouw producten of verpakkingen) tot marketing (digitale consument-ervaringen zijn belangrijker dan ooit) tot distributie (authenticatie- en analysedoeleinden). Jouw campagne heeft het meeste effect als alle lagen van je bedrijf worden meegenomen vanaf de start.
  2. Bereid je campagne goed voor. Sommige NFC campagnes kunnen snel gelanceerd worden. Anderen vergen een langere en gedegener voorbereiding. Zorg ervoor dat alles goed klaar staat voordat je je campagne lanceert.
  3. Focus op gebruiksgemak. NFC is een snelle en intuïtieve technologie. Zorg ervoor dat de landingspagina’s van jouw campagne hierop inspelen. Maak downloads geschikt voor smartphones en let op de snelheid van jouw site.
  4. Zorg ervoor dat je een NFC call-to-action knop gebruikt. Omdat de technologie relatief nieuw is, moet je je gebruiker snel, kort en bondig uitleggen hoe het werkt en waar de chip zit. Zorg ervoor dat de eerste aanraking direct raak is in de figuurlijke en letterlijke zin van het woord.
  5. Hou het intuïtief. NFC is een van de snelste en simpelste technologieën beschikbaar; het enige wat je moet doen is ‘tappen‘. Zorg ervoor dat de rest in je NFC campagne net zo simpel en gemakkelijk is.
  6. Zorg voor deelbaarheid. NFC werkt natuurlijk van peer-to-peer, maar de ervaring is natuurlijk te delen op sociale netwerken. Maak jouw campagne deelbaar en als de content leuk, geestig of zelfs competitief is, dan zal het gedeeld worden. Op die manier kan jouw campagne een groot effect sorteren.
  7. Denk mobile first. Jouw NFC campagne speelt zich voornamelijk af in de smartphone van jouw klant. Het is een mobiele wereld, dus zorg ervoor dat jouw campagne daar niet van afwijkt. Zorg ervoor dat je landingspagina geschikt is voor smartphones.
  8. Zorg voor goede content. Een NFC campagne heeft alleen zin als je je klant naar relevante content verwijst. Vraag jezelf af wat je klant echt nodig heeft. Wat zoekt hij? Waarom moeten ze jouw product tappen? Wat is hun voordeel?
  9. Maak gebruik van de vele unieke eigenschappen. NFC chips kunnen erg veel. Ze zijn uniek identificeerbaar en daarom kun je ze ook uniek analyseren. Voeg je product toe aan de IoT en IoE, ook al heeft het geen eigen UI. Van registratie-doeleinden tot aan temperatuur meten: NFC heeft unieke eigenschappen. Maak er gebruik van.
  10. Vraag om hulp. Je kunt bij Tapp altijd terecht met al je vragen. Durf te vragen, we denken graag met je mee!
Volgend bericht
Wat is het verschil tussen IoT en IoE?
Menu