nfc en tapp en the internet of everything

Wat is het verschil tussen IoT en IoE?

We hoeven er niet omheen te draaien. IoT is de komende jaren een big item. Deloitte noemde het althe fourth industrial revolution‘. Van 5 miljoen verbonden dingen in 2018 naar 55 miljard in 2025. Maar wat betekenen de termen IoT en IoE nou eigenlijk?

Internet of Things (IoT) betekent natuurlijk letterlijk: het internet der dingen. Logischerwijs betekent dat, dat dingen (objecten) een bepaalde mate van connectiviteit bezitten. Internet of Everything (IoE) omhelst een soort ideologische situatie waarbij letterlijk alle producten toegevoegd kunnen worden aan het web of everything. Zelfs producten zónder connectiviteit.

Bepaalde mate van intelligentie…

Nou bezitten bijvoorbeeld een oven of een koffiezetapparaat al een bepaalde mate van intelligentie. Je kunt ze immers al programmeren: je kunt een cappuccino of een espresso selecteren en je kunt in je oven een magnetronfunctie gebruiken of een ovenschotel maken. Er zit een computer in, die met jouw input een bepaalde output geeft. Ze bezitten sensoren, een stroomvoorziening en een interface. Daardoor zijn ze vanuit de basis eenvoudiger te voorzien van connectiviteit in de zin van IoT.

…of helemaal géén intelligentie!

In het geval van IoE gaan we uit van een wereld waarin alle producten ter wereld met elkaar verbonden zijn of verbonden kunnen worden. Nu is in het geval van de eerdergenoemde oven of het koffiezetapparaat de uitdaging om hun computer zo aan te passen dat er een internetverbinding mogelijk is. Een uitdaging, maar: niet onmogelijk. De échte uitdaging ligt ‘m erin om producten die vanuit hun essentie niet-verbonden zijn, te verbinden. Neem bijvoorbeeld een wijnglas of een pak melk. Geen interface, geen sensoren en geen stroom.

En waarom is dit nou relevant?

En hier is meteen het verschil tussen IoT en IoE zichtbaar. IoT is eigenlijk een manier om IoE te realiseren. IoT is de opstap naar IoE. Want het is natuurlijk fantastisch als jouw koelkast met jou kan communiceren (bijvoorbeeld: de temperatuur is te laag, de deur staat nog open of de ijskast moet ontdooid worden), maar het wordt pas écht interessant als de producten via de koelkast met jou kunnen communiceren. Dat de koelkast jou kan laten weten dat het pak melk nog twee dagen houdbaar is. En aangezien de aardbeien ook richting de datum gaan, kun je misschien wel een smoothie maken!

Hier komt het dus samen.

Dit is nu IoT vs. IoE. Mensen, producten, processen, dingen en data: alles wordt bij elkaar gebracht in nieuwe en krachtige oplossingen. Technologieën als NFC bieden een voordelige en kosten-effectieve oplossing voor deze connectiviteit, met name voor dingen die geen eigen connectiviteit hebben, zoals verpakkingen, mailingen of producten zonder stroomvoorziening.

Tot slot

Het toevoegen van connectiviteit aan producten die vanuit hun essentie onverbonden zijn, is hetgeen dat Tapp tot zijn missie heeft gemaakt. Benieuwd wat Tapp voor je kan betekenen? Neem contact op met Niels Postma – np@tapp.online.

Vorig bericht
Tips voor effectieve NFC marketing
Volgend bericht
NFC technologie verbreedt!
Menu