NFC technologie verbreedt!

Deel 1: betalingen via NDEF.

In de serie ‘NFC technologie verbreedt!’ neem ik je mee naar de nieuwste uitbreidingen in de wereld van NFC. Van nieuws tot verdieping, alles komt voorbij. In deel 1: betalingen via NDEF.

Allereerst een uitleg en toelichting. Om te beginnen met de uitleg van een term: NDEF. NDEF staat voor NFC Data Exchange Format. Zie het als een (programmeer)taal die universeel wordt gelezen door alle smartphones en andere apparaten die voorzien zijn van NFC. Je kunt een NFC chip op meerdere manieren programmeren, maar NDEF wordt door het NFC-Forum als standaard gehanteerd.

Het NFC-Forum

Dan kom ik bij het tweede punt: de toelichting. Het NFC-Forum is de overkoepelende organisatie die de koers van de chip bepaalt. Iedereen kan lid worden en toetreden op diverse niveaus. Bedrijven als Apple, Visa en Samsung zitten bijvoorbeeld in het board van directors , om maar een voorbeeld te noemen. Diverse werkgroepen zijn in het leven geroepen om de technologie steeds verder uit te breiden. Zo is de werkgroep die over betalingen gaat natuurlijk al bijzonder ver gekomen: al onze betaalpassen van onze banken zijn reeds voorzien van een NFC chip.

Betalen met NFC…

Als je bij de supermarkt je pas tegen te terminal tappt, betaal je dus met NFC. Dit bestaat al lang: het is 100% veilig, en het is geaccrediteerd door de EU en de rest van de wereld. Deze betalingen geschiedden middels NFC, maar deze chips (en de lees-terminals) zijn op een speciale manier geprogrammeerd. Niet middels NDEF.

Maar, er is nieuws. De NFC Money Transfer Candidate Specification (NMT) maakt het mogelijk om betalingen nu óók in NDEF te kunnen programmeren. Dit is bijzonder groot nieuws, want, dit maakt het betalen peer-to-peer nu eenvoudiger, sneller en veiliger. Vergelijk het met wat je tegenwoordig in de app van je bank ziet: de QR code scanner. Alleen nu hoef je niet eerst de app van je bank te openen (NDEF en NFC weten zélf welke app gebruikt moet worden), de camera te richten, voldoende licht te hebben en de goeie hoek te kiezen. Vanaf nu kun je dus gewoon je telefoon tappen om een betaling te verrichten.

En wat betekent dat?

Dat betekent dat betalingen met NDEF en NFC straks net zo intuïtief zullen zijn als het koppelen van een Bluetooth of WiFi verbinding met NFC: zonder app, maar met één simpele handeling: een tapp. Dus: 100% veilig, snel en simpel.

Toepassingen

De toepassingen kunnen legio zijn: van kleine bedragen overmaken tussen vrienden door gewoon een tapp tussen twee telefoons, tot het betalen van een factuur met daarin een NFC chip. Maar wij hebben een ultieme toepassing bedacht. Een goed doel! Wat is bij een goed doel nu altijd de crux? Het aantal donaties. En waar is dat van afhankelijk? Van vrijwilligers. En die zijn schaars. Logische conclusie: donaties zijn gekoppeld aan vrijwilligers. Hoe minder vrijwilligers, hoe minder donaties en vice versa. Maar wat als wij nu een oneindig aantal vrijwilligers kunnen creëren? Wat als we stickers, flyers en posters kunnen voorzien van een NFC chip die NDEF geprogrammeerd is met een donatie van een paar euro? Plak de stickers overal op, hang de posters op bij scholen en cafés en strooi de flyers in het rond: iedere uiting wordt een vrijwilliger.

Dus: het éérste goede doel dat zich bij ons meldt, willen wij van harte sponsoren. Deel het in je netwerk, en laat het ons weten!

Vorig bericht
Wat is het verschil tussen IoT en IoE?
Volgend bericht
Bescherm je merk tegen nep-artikelen!
Menu