Apple nieuws: NFC neemt vlucht in iOS13!

Het is weer juni — de maand waarin Apple traditioneel haar software updates aankondigt in haar besturingssystemen. En waar wij in het bijzonder in zijn geïnteresseerd, is natuurlijk wat Apple doet in het mobiele besturingssysteem: iOS.

Apple verruimt de mogelijkheden met NFC in iOS13. De afgelopen jaren zien we al een significante toename van de NFC technologie bij Apple. Het begon al een aantal jaren geleden bij Apple Pay (dit jaar ook in Nederland trouwens!) en ieder jaar kwamen er meer functionaliteiten bij tot het moment dat Apple vorig jaar native lezen van NFC chips mogelijk maakte bij hun nieuwste iPhones: Xs, Xs Max en Xr. Zonder app lezen van NFC chips dus! Dat was een champagne-moment.

Maar vanavond (of liever, vrijdag aanstaande, want dan wordt het officieel) wordt de champagne weer koud gezet. Want, met iOS 13, komen er weer een heleboel functionaliteiten bij! In de Keynote van 3 juni 2019 was bijvoorbeeld te zien dat twee mensen muziek uitwisselden via NFC door hun telefoons tegen elkaar aan te tappen. Ook leuk was om te zien dat deelnemers aan de WWDC met NFC de toegangspoorten moesten openen om naar binnen te gaan. Dit toont Apple’s enthousiasme voor de techniek: NFC als essentieel onderdeel en als basistechnologie voor de tegenwoordige tijd. Het is volgens ons ook een essentieel onderdeel van de toekomst, waarin onverbonden dingen verbonden zullen worden.

Maar goed, dit is wat we weten wat Apple toevoegt aan iOS 13 betreffende NFC. We zullen deze lijst updaten als er meer informatie binnenkomt.

  1. Ondersteuning voor het schrijven van NDEF-berichten. Dit is misschien niet meteen de relevantste ontwikkeling, maar wel een hele interessante. De meeste consumenten zullen niet zelfs chips gaan schrijven, maar de mogelijkheden worden wel geopend. Dit betekent dat de chip nu een tweeledige communicatie krijgt. Je kunt het geheugen van de chip dus straks ook schrijven met je smartphone. Dit zou relevant zijn voor verpakkingen van medische aard of voor bijvoorbeeld een telling bij een stembus.
  2. Ondersteuning van andere protocollen dan NDEF. Tot nu toe kon een iPhone alleen een NDEF geprogrammeerde NFC chip lezen. Maar protocollen als FeliCa, ISO 15693 en MiFare worden nu ook leesbaar. Dat betekent dat een iPhone ook ingezet kan worden bij ticketing, transport, beveiliging, betaling en ga zo maar door.
  3. Andere, unieke eigenschappen van de NFC chip worden ook opengesteld: spiegelen, tellers, authenticatie, tamper, deeplinken en snelkoppelingen openen. Dit wordt straks allemaal mogelijk.

Nu zijn de details dus nog niet helemaal bekend, maar het ziet er alvast (erg) goed uit! Dit is geweldig nieuws voor zowel de technologie als de wereld van de verbonden dingen. Hoe lang duurt het eigenlijk voordat een fles champagne koud is?

 

 

Vorig bericht
Bescherm je merk tegen nep-artikelen!
Volgend bericht
Apple verwerkt NFC in verpakking
Menu