4 Voorbeelden van slimme verpakkingen

Ontdek wat slimme verpakkingen zijn en bekijk voorbeelden van hoe merken het gebruiken om beter in contact te komen met hun klanten.

De verpakkingen van Apple zijn oogstrelend. Wedden dat je zelf nog ergens een oude doos van een iPhone of een Mac hebt liggen? Waarom bewaar je deze verpakkingen wel en die van een (bijvoorbeeld, no offence) Dell computer niet? Simpel. Het is part of the experience. De tijd dat verpakkingen puur functioneel waren, is voorbij. Een verpakking is onderdeel van de ervaring. De verpakking wordt onderdeel van het product. En die evolutie zet zich voort in slimme verpakkingen. Slimme verpakkingen hebben functionaliteiten die verder gaan dan het oorspronkelijke gebruik: producten omvatten, beschermen en bewaren. 

Wat is slimme verpakking?

Slimme verpakkingen zijn onder te verdelen in twee soorten: intelligente verpakkingen en actieve verpakkingen. Bij een actieve verpakking verbetert de verpakking het het verpakte product. Een mooi voorbeeld hiervan is een voedsel verpakking gemaakt van materialen die de hoeveelheid vocht die het voedsel bereikt vermindert. Een intelligente verpakking is een verpakking die een bepaalde mate van intelligentie bevat, waarbij kan worden waargenomen of het product of de verpakking zelf op de één of andere manier is veranderd.

Een slimme verpakking stelt ons in staat om een ​​product gedurende zijn levenscyclus te volgen en te traceren en om de omgeving binnen of buiten de verpakking te analyseren en te beheersen. Hiermee kan de producent, winkelier of consument op elk gewenst moment op de hoogte zijn van de status, locatie of omstandigheden van het product. 

Verbonden verpakkingen

Een vorm van een intelligente verpakkingen, zijn verbonden verpakkingen. Daar wordt bijvoorbeeld een NFC-microchip in de verpakking verwerkt om een ​​bepaalde functie uit te voeren. Tapp heeft de kennis en de capaciteit om zulke verpakkingen te produceren en de data die deze verpakkingen genereren te analyseren. Dit biedt een aantal mogelijkheden. Zo kun je op bepaalde niveaus met klanten communiceren.

Vóór de aankoop:

  • Breng productinformatie over aan potentiële kopers in de winkel
  • Controleer of een product niet vervalst is via verificatie services
  • Stel kopers gerust door te bevestigen dat het product niet op voorhand is geopend

Na de aankoop:

  • Geef aanvullende informatie over het product, al dan niet exclusief voor kopers
  • Stimuleer productregistratie 
  • Open een ​​directe communicatielijn met consumenten
  • Bied montage-instructies

Hier een greep van de succesvolle cases van merken die verpakkingen met NFC hebben verrijkt.

Malibu

In 2016 lanceerde Malibu 45.000 IoT flessen met NFC in Engeland.* Vanwege het succes lanceerde het merk in 2018 nog eens 300.000 flessen in Engeland, Duitsland en Nederland. In 2019 volgden nog eens 300.000 flessen. Gebruikers werden doorgeleid naar een mobiele site met spelletjes, winacties en cocktailrecepten.

“It is an exciting time for Malibu as we continue to find new ways to deepen our relationship with our consumers.” zo vertelt Troy Gorczyca, brand director van Malibu. “What’s exciting about this launch is how we’re leveraging our iconic bottle, something consumers are familiar with, and developing a more meaningful, digital conversation with our customer at the point of sale.”

Malibu gebruikt IoT in haar flessen om zo een diepere en verdergaande relatie met haar klanten op te bouwen. Caitriona Murphy, Global Brand Manager legt uit: “Through the adoption of the IoT initiative, Malibu has transformed its bottles into media touchpoints, meaning we’re able to start a new conversation in a space that is notoriously saturated. Our connected bottles help keep the brand relevant post-purchase, providing services and experiences to the consumer beyond the liquid itself. Bringing the Malibu Games experience to consumers and allowing them to join in and share good times with friends is all part of the Malibu ethos”. 

Diageo 

Bij Johnny Walker is gekozen voor een NFC chip met twee fases. Daarbij wordt de chip zo geprogrammeerd dat hij vóór het doorbreken X laat zien, en daarna Y. Bij deze Blue Label Johnny Walker flessen (Diageo heeft veel last van namaak, het is één van de grootste verliesposten van het bedrijf) is gekozen om voor het openen van de fles een authenticatie functie toe te voegen. Zo kun je met één tap zien of de fles whiskey die je voor je hebt, écht is. Na het openen van de fles krijgt de gebruiker adviezen, tips en informatie over de whiskey.

Valmont Cosmetics

Door het verwerken van NFC chips in de verpakkingen van Valmont Cosmetics, die allemaal een unieke identiteit (UID) hebben, is het merk in staat om direct te communiceren met haar klanten over individuele vragen of wensen en kan zo specifieke informatie terugkoppelen. Dit is een voorbeeld waarbij een merk een 100% klantgerichte relatie opbouwt na aankoop en via de verpakking van het product. 

Apple

Apple heeft de verpakking van haar nieuwste gadget — de Apple Card, een creditcard in een iPhone — een bijzondere functie gegeven. Je kan namelijk de creditcard via de verpakking activeren. De verpakking wordt hier dus een essentieel onderdeel van het product: het één kan niet zonder het ander.

De technologie is hier en de toekomst is nu.

Verbonden verpakkingen zijn straks de norm. Consumenten verwachten straks van hun favoriete merken dat ze via verpakkingen kunnen communiceren met de producten en haar producenten. Het omarmen van de technologieën die er nu zijn en de start-ups die deze nu verwerken in verpakkingen, geeft merken een voorsprong op de concurrentie. Want de toekomst, die is nu.

 

Vorig bericht
Apple verwerkt NFC in verpakking
Volgend bericht
Slim papier op CES2020 in Las Vegas
Menu